You are currently viewing Calendarul de Crăciun. Origine și istorie

Calendarul de Crăciun. Origine și istorie

Știți ce este calendarul de Crăciun? Dar de unde provine ? Cine l-a inventat? Cum i-a venit ideea? Un calendar de Crăciun nu este un simplu calendar pe care-l poți primi sau face cadou. În mod tradițional, calendarul de Crăciun marchează vremea pregătirii spirituale pentru celebrarea nașterii lui Hristos El este alcătuit din 24 de ferestre, fiecare corespunzătoare unei zile din decembrie premergătoare Crăciunului. Numărătoarea începe de la 1 decembrie și se oprește pe 24 decembrie, ajunul Crăciunului. Cele mai multe dintre acestea sunt concepute pentru copii și sunt folosite pentru a număra câte zile au mai rămas până la Crăciun. Calendarele de Advent sunt de obicei pline cu dulciuri precum ciocolata, dar si cu cadouri sau mesaje.  

Calendar de Crăciun tematic pentru copii Dragon Ball Z
Calendar de Crăciun tematic pentru copii Recreează unele dintre cele mai mari (și mai lungi) lupte din toate timpurile cu un calendar de advent tematic Dragon Ball Z
Calendar de Crăciun tematic pentru copii Disney Mickey Mouse
Calendar de Crăciun tematic pentru copii Figurine Disney imbracate de sarbatoare Donald Duck Mickey Mouse
Calendar de Crăciun tematic pentru copii Marvel
Calendar de Crăciun tematic pentru copii Figurine Pop Marvel
Calendar de Crăciun tematic pentru copii Figurine din Star Wars
Advent Calendar Peppa Pig - Book Collection
Advent Calendar Peppa Pig - Book Collection Find a surprise mini storybook behind each door, plus a special Christmas story for Christmas Eve!
Advent Calendar cu figurine de ciocolata
Advent Calendar cu figurine de ciocolata
Calendar Advent copii cu instrumente de scris si accesorii
Calendar Advent copii cu instrumente de scris si accesorii
Advent Calendar cu figurine de ciocolata 1
Advent Calendar cu figurine de ciocolata

Termenul de advent provine din latinescul adventus care înseamnă sosire sau venire. Adventul se referă la începutul anului liturgic (bisericesc). La romano-catolici anul bisericesc incepe cu prima duminica din Advent (Adventus), adica duminica cea mai apropiata de 30 noiembrie, deci cu aproximativ patru saptamani inainte de Craciun. Adventul este perioada de așteptare șipregătire pentru Crăciun, adică pentru venirea lui Isus Hristos. Anul liturgic ortodox are o cu totul altă formă, având în centrul sau sărbătoa­rea Sfintelor Paști, dar cu toate acestea și noi am împrumutat acest calendar fiindu-ne alături în pregătirea celebrării nașterii lui Hristos.

 Istoria calendarului de Crăciun datează din secolul al XIX-lea. Primele calendare de Crăciun au apărut în cele mai umile familii, în familiile germane și era un un calendar conceput pentru a calcula zilele până la nașterea lui Isus. Pe ușa casei sau pe un perete desenau cu cretă 24 de linii, iar în fiecare zi copiii puteau șterge una, până la sosirea Crăciunului. Unele familii puneau chiar și o coroană de vâsc cu patru lumânări, pe care le aprindeau una câte una, în fiecare duminică înainte de sosirea Crăciunului.  Această coroană s-a transformat în coroana de Crăciun fiind cunoscută sub numele de  Adventskranz, și rămâne în case până pe 24 decembrie (der Heilige Abend). În acea zi se împodobește  Tannenbaum sau bradul de Crăciun, iar coroana dispare.

Comparativ, în cele mai bogate familii, în aceste zile, copiii primeau zilnic câte un răsfăț. Din combinarea celor două tradiții a rezultat Calendarul de Crăciun modern care pornește de la 1 până la 24 decembrie și în căsuțele căruia se găsesc de la bomboane de ciocolată până la jucării sau cărticele.

Yves Rocher Calendarul Surprizelor de Advent 1
Yves Rocher Calendarul Surprizelor de Advent
Beauty Calendar Advent NYX Gimme SuperStars! 24 Days Advent Calendar 1
Beauty Calendar Advent NYX Gimme SuperStars! 24 Days Advent Calendar
Beauty Calendar Advent Ultimate Glamour Collection 12 Day Advent Calendar
Beauty Calendar Advent Ultimate Glamour Collection 12 Day Advent Calendar
Beauty Calendar Advent Nivea
Beauty Calendar Advent Nivea

Prima variantă de calendar de Crăciun tipărit  a apărut în 1902 fiind lansată de către o librărie protestantă – Friedrich Trümpler din Hamburg. Acesta consta dintr-un ceas de Crăciun cu numerele de la 13 la 24. Un an mai târziu, editorul Gehard Lang, tot protestant, a creat din două cartoane un calendar și a început să vândă imagini colorate de Crăciun pentru a fi decupate și lipite în cele douăzeci și patru de pătrate ale calendarului. Câțiva ani mai tarziu, Lang a introdus calendarul cu 24 de ferestre care se deschideau și care contineau surprize, de obicei imagini cu peisaje de iarna, brazi de Craciun sau figuri din basme.

Se pare că în copilărie, mama lui a avut ideea să transforme un carton într-un fel de suport în care erau 24 de fursecuri, permițându-i copilului să mănânce unul pe zi. Georg Lang, ca adult, a scos pe piață ideea mamei sale- Calendarul de Crăciun.

Calendar de Craciun copii - Ferma
Calendar de Craciun copii - Ferma
Calendar de Craciun copii - Dinozauri
Calendar de Craciun copii - Dinozauri
Calendar de Craciun copii - Dragoni
Calendar de Craciun copii - DIY- Mos Craciun si reni
Calendar de Craciun copii - DIY- Mos Craciun si reni

Această tradiție s-a răspândit apoi printre familiile creștine care au schimbat calendare ca un moment de socializare. De aceea calendarul de Advent este considerat un cadou ideal pentru a trezi spiritul Crăciunului în familie sau prieteni. Încet- încet calendarul a devenit popular în Germania și apoi în toată lumea, iar în spatele ferestruicilor au fost ascunse de la dulciuri la jucării. În anii 1950 au apărut primele calendare de Advent cu ciocolată, care au devenit repede populare. Mărci diferite și-au adaptat produsele și și-au scos propriul calendar de Crăciun, ca de exemplu producătorii de cosmetice au văzut potențialul acestui calendar de Crăciun și au creat Beauty Calendar Advent.

Au mai rămas doar câteva săptămâni până la sosirea Crăciunului și în aceste zile de așteptare mulți dintre noi încă ne bucurăm de tradiția Calendarelor de Crăciun, o tradiție care nu s-a pierdut de-a lungul anilor, dar a fost reînnoită și au apărut formate noi și originale . Astăzi, putem găsi calendare care numără zilele pănă la Crăciun, de la 1 până la 24 decembrie, și care conțin ciocolată, diferite dulciuri, produse de machiaj, jucării mici, bijuterii sau produse cosmetice, etc. Chiar și mărci de lux sau mai bine zis, mai ales mărcile de lux precum Chanel, Tiffany și Yves Saint Laurent își lansează în fiecare an calendare de Crăciun ce promovează produse noi, de sărbătoare.

Ridică mâna dacă îți place să aștepți Crăciunul alături de un calendar de Crăciun plin cu tot felul de surprize indiferent că este vorba de ciocolată sau produse cosmetice. Reușești să îți stăpânești sentimentul de a dori să deschizi toate ferestrele deodată și aștepți cu răbdare ziua următoare pentru a deschide cutiuța corespunzătoare ei sau dai iama în ele? Obișnuiești să faci cadou calendare de Crăciun? De ce crezi că sunt considerate un cadou atât de prețios și frumos? Eu văd calendarul de Crăciun ca fiind un cadou perfect pentru că este un cadou personalizat. Un cadou original cu o surpriză pe care o poți descoperi în fiecare zi. De fapt, el reamintește persoanei care îl primește o parte din recunoștința sau afecțiunea ta, și asta timp de 24 de zile, unele dintre cele mai frumoase din an.

This Post Has 6 Comments

  1. Ioana S. Pavel

    Este super articolul! Chiar nu m-am gândit niciodată să mă documentez cu privire la originea Calendarului de Advent, dar mă bucur că am aflat.❤️

  2. Ana Maria Gogu

    Sunt foarte interesante aceste calendare, o sa le iau și eu celor mici.

  3. Mateica Elena

    Nu știam cine la inventat și de unde provine, am aflat lucruri noi.

  4. Mirela Marin

    Îmi plac mult calendarele Advent și le cumpăr pentru cadouri de Crăciun.
    Tocmai am găsit unu pentru copii, evident cu ciocolată, pe care l-am cumpărat imediat.
    Mulțumesc pentru toate informațiile interesante!

  5. Rokolla

    Iubesc Advent Calendarele si daca ar fi dupa mine mi le-as lua pe toate. Din pacate ma rezum doar la cateva si imi plac inclusiv cele pentru copii

Lasă un răspuns