Ce este norocul? Așa cum este definit de dicționar, norocul are de-a face cu întâmplarea. Este vorba despre apariția unor împrejurări care nu sunt controlabile sau reproductibile de către voința umană și ale cărui efecte tind să fie efemere. Pe de altă parte se zice că norocul ți-l faci singur. Aș concluziona că norocul este un lanț de evenimente favorabile împletite cu luarea deciziilor corecte, cu efort, perseverență, disciplină. Cum facem să-l atragem în viața noastră? Acest răspuns este mai complex, dar o variantă ar fi să purtăm un talisman, o amuletă (vezi aici diferenta dintre amuletă și talisman) , un articol de îmbrăcăminte, o bijuterie norocoasă. Chiar dacă știm că norocul poate fi stăpânit antrenându-ne mintea în așa fel încât să putem vedea totul clar, având o atitdine pozitivă față de experiențele pe care le trăim, (chiar și atunci când acestea, la început, apar ca un eșec, o dificultate sau o criză) toții avem anumite superstiții. Superstițiile sunt credința ciudată că deținerea unui obiect, executarea unei anumite acțiuni va influența destinul, aducând-le noroc sau ghinion. Toate acestea în afara oricărui raționament științific, explicație logică, coerentă sau demonstrație. Este adevărat că mulți oameni simt că anumite amulete sau simboluri îi protejează, în timp ce alții purtându-le se simt mai inspirați și ajutați să-și atingă obiectivele de zi cu zi. Potcoava norocoasă este un bun exemplu în acest sens.
Multe dintre talismane au supraviețuit până în zilele noastre: trifoiul cu patru foi și potcoava norocoasă sunt simboluri ale norocului, a căror deținere se presupune că ar înclina norocul în favoarea posesorului lor. La fel se întâmplă cu numărul 7, sau cu numerele prime. În schimb, numărul 13, a merge pe sub o scară, a sparge o oglindă sau a-ți trece o pisică neagră calea, sunt capabile să ne aducă ghinion. Datorită forței și puterii sentimentelor pe care le avem față de aceste talismane tradiționale de noroc, au fost concepute bijuterii frumoase pentru a fi purtate în coliere sau brățări cu charmuri. Acest tip de bjuterie norocoasă este, în general, de natură simbolică și se bazează pe puterea sugestiei. Sunt multe persoane care folosesc bijuterii pentru a atrage norocul dar și de a îmbunătăți felul în care se îmbracă cu accesorii la modă. Ce poate strica în a fi la modă și norocos? Vei obține un pachet complet în look-ul tău de zi cu zi.
Potcoava norocoasă
O potcoavă, de cal, catâr, măgarilor, nu contează, agățată undeva, cel mai ades deasupra ușii, este considerată cea mai universală dintre toate amuletele norocoase. Puterile magice ale potcoavei emana din vechime. Fiind făcute din fier, un element despre care se credea că alunga răul, și cumulat cu forma de forma sa în U ce seamănă cu cea a unei semiluni (în primele civilizații, stele precum Soarele sau Luna aduceau noroc și fertilitate femeilor) a rezultat superstiția că ar fi norocoasă. La toate acestea trebuie adăugat și numărul magic: 7. Se pare că nu întâmplător sunt necesare 7 cuie pentru a fixa potcoava pe copitele unui cal. Ideea de noroc asociată unei potcoave s-a răspândit oriunde calul era un animal domesticit. Superstiția a fost adoptată de către greci, apoi de romani. Potcoava norocoasă poate fi găsită și în arta islamică și în iconografia egipteană. Era un dispozitiv ecvestru practic, dar și un talisman, iar credința păgână în puterile magice ale potcoavei a fost transmisă apoi creștinilor. Creștinii i-au dat versiunea lor bazată pe Sfântul Dunstan.
Potrivit tradiției, Dunstan, fierar de profesie,( va deveni în 959 Arhiepiscop de Canterbury), a fost vizitat într-o zi de o făptură ciudată (jumătate om, jumătate animal) care i-a cerut potcoave pentru picioarele care aveau o formă asemănătoare unor copite. Era Satana, iar Dunstan l-a recunoscut. I-a explicat că este necesară înlănțuirea, iar apoi, în mod deliberat, l-a potcovit făcând acțiunea mult mai dureroasă. Diavolul a cerut în mod repetat milă, iar Dunstan l-a pus să jure că jurat solemn că nu va intra niciodată într-o casă în care era atârnată o potcoavă la uşă.
În Evul Mediu, când frica de vrăjitorie era la apogeu, potcoava dobândește o putere suplimentară. Se credea că vrăjitoarele călăreau pe cozi de mătură pentru că le era frică de cai, în special de potcoavele lor de fier. Femeile acuzate de vrăjitorie erau înmormântate într-un sicriu care avea pe capac o potcoavă bătută în cuie pentru a preveni învierea lor.
Știai despre potcoave că…
- Unii oameni cred că vârfurile potcoavelor ar trebui să fie cu fața în sus, această orientare captând norocul. Alții nu sunt de acord, sugerând că vârfurile potcoavei ar trebui să fie orientate în jos pentru ca norocul să ajungă la toți cei care trec pe ușă.
- În 1805, când amiralul britanic Lord Horatio Nelson s-a confruntat cu dușmanii în bătălia de la Trafalgar, englezul superstițios a țintuit o potcoavă pe catargul navei sale, Victory.
- Potcoava este un cadou de nuntă perfect pentru noroc. A da potcoave unei mirese este o tradiție de lungă durată poate pentru că demult jurămintele solemne legate de căsătorie, contractele de afaceri și tranzacțiile de proprietate nu erau luate pe o Biblie, ci pe nicovalele folosite pentru a bate potcoavele. De asemenea, nicovalele din fierării erau singurele locuri unde se puteau face inele.
Concluzii
Pe scurt, istoria potcoavelor norocoase este grozavă. Dar un lucru este clar: toate civilizațiile au considerat acest obiect ca pe un talisman, civilizații atât de separate una de cealaltă în spațiu și timp.
Știi vreo altă modalitate de a atrage norocul ? Unii oameni cred că menținerea unei minți pozitive are foarte mult de-a face cu modul în care intră norocul în viața noastră..
Eu am pus ochii pe o bratara. Sunt chiar frumoase accesoriile cu pandantive de genul
Pingback: Bijuterii purtătoare de noroc - Fashionopolis.ro
Eu imi atrag norocul, dar am si obiecte norocoase.
nu cred in amulete sau talismane, insa nu refuz pandantivele de genul
Ce bijuterii superbe ne prezinți.
Este superb inelul cu trifoi, trebuie sa-l am in colectia mea!
Am vazut niste bijuterii tare faine la ei pe site 🙂
Nu stiu daca bijuteriile iti aduc neaparat noroc. Mie imi place sa le port pentru ca imi dau un vibe bun si o bijuterie aleasa bine ma ajuta sa am incredere mai mare in fortele mele