You are currently viewing Haina de blană naturală versus artificială. Modele populare

Haina de blană naturală versus artificială. Modele populare

Haina de blană naturală versus artificială.  Cine nu vrea să poarte o haină de blană zilele astea când este frig? Este un aspect perfect deoarece combină tendințele, modernitatea, caracterul practic în condițiile urbane. Întrebarea este: haina de blană naturală sau haina de blană artificială? Părerile sunt împărțite, dar ușor, ușor se impune conștientizarea progresivă a consumatorului și a industriei și îmbrățișarea unei mode lipsită de materii prime provenite de la animale.

Haina de blană naturală versus artificială. Pro și contra

Trendul actual înclină către hainele de blană artificială, iar vânzările cresc de la an la an. Se prezintă ca un panaceu pentru toate problemele afacerii cu blănuri; la urma urmei, arată aproape la fel de superb și frumusețea lor nu pare să necesite sacrificii. 

Aceste blănuri artificiale multicolore au multe dezavantaje: fibra sintetică este obținută printr-un proces chimic care numai ecologic nu poate fi numit.  Odată ajunse într-o groapă de gunoi, abia se descompun și otrăvesc solul, apa și aerul măcar o duzină de ani.

Haina de blană naturală versus artificială. Haina din blana shearling sintetica cu revere, Mango
Haina din blana shearling sintetica cu revere, Mango
Haina din blana shearling sintetica cu revere, Brave Soul
Haina din blana shearling sintetica cu revere, Brave Soul
Haina cu doua fete, una din ele blana artificiala, LAB
Haina cu doua fete, una din ele blana artificiala, LAB
Palton de blana sintetica cu revere decupate DefActo
Palton de blana sintetica cu revere decupate DefActo

De cealaltă parte, deșeurile animale, concentrate într-o zonă restrânsă, poluează mediul, se infiltrează în pământ și otrăvesc apa. Și, bineînțeles, nu trebuie să uităm de cruzimea asupra animalelor.

Prin eliminarea produselor animale, ne reducem impactul deja enorm asupra mediului și ar trebui să ne străduim cu toții pentru asta

Haina de blană naturală versus artificială. Haina din blana shearling sintetica cu revere, Mango
Haina scurta mov, blana shearling sintetica cu buzunare laterale Koton
Haina de blana artificială, alba, cu revere decupate Koton
Haina de blana artificială, rosie, cu revere decupate Koton
Haina din blana artificiala maro shearling cu maneci cazute
Haina din blana artificiala maro shearling cu maneci cazute

Fanii hainelor de blană susțin că blana se descompune ușor, asta este adevărat, dar pentru a obține aceeași haină este nevoie de substanțe chimice care numai prietenoase cu mediul nu sunt.

Blana naturală și pielea au încă proprietăți de neegalat și deschid posibilități pe care țesătura obișnuită sau blana artificială nu le pot oferi, deși acest lucru se va schimba în viitorul apropiat.

Haina de blana Desigual tigrata si cu broderie cu paiete pe spate
Haina de blana artificiala Liu Jo
Haina de blana artificiala Liu Jo
Geaca de blana artificiala, multicolora, Desigual
Geaca de blana artificiala, multicolora, Desigual
Haina de blana artificiala Karl Lagerfeld
Haina de blana artificiala Karl Lagerfeld

Încă nu au fost dezvoltate opțiuni cu adevărat ecologice, dar suntem pe drumul cel bun.

Blana și pielea naturală sunt biodegradabile și reciclabile. O haină confecționată din ele poate rezista mai mult de 30 de ani, păstrându-se în stare perfectă. 

Palton lung din blana de miel merinos, alb, Vesa
Palton lung din blana de miel merinos, alb, Vesa
Jacheta din blana de miel, gri metalizat, Vesa
Jacheta din blana de miel, gri, Vesa
Jacheta din blana de miel, gri, Vesa
Haina lunga din blana de miel, negru, cu gluga, Vesa

Există fast fashion, tendința de cumpărare a lucrilor de unică folosință. O haină din piele sau blană naturală durează cel puțin 20 de ani. Câte paltoane din piele sau blană sintetice ai purta în această perioadă? 

Upcycling-ul sau Restyling-ul, adică transformarea și repararea articolelor de îmbrăcăminte ar trebui să facă parte din filozofia noastră și astfel am putea salva și restaura haine de blană vechi, moștenite și deci cu încărcătură emoțională.

Trenci lung din piele de ovina, negru, Vesa
Trenci lung din piele de ovina, negru, Vesa
Trenci lung din piele de ovina, crem, Vesa
Trenci lung din piele de ovina, crem, Vesa
Geaca din piele ovina, rosie, Vesa
Geaca din piele ovina, rosie, Vesa
Geaca din piele miel, maro, Vesa
Geaca din piele miel, maro, Vesa

Societatea de azi nu mai consumă blană în mod masiv, exista doar o nișă de clientelă, deoarece este un articol de lux. Mă refer la blănurile scumpe de animale sălbatice, nu la cele ale animalelor domestice. Anumite specii sunt crescute, uneori în condiții improprii, cu scopul exclusiv de a se folosi blana prețioasă pentru articole de îmbrăcăminte sau alte articole de lux. 

Blana sintetică și cea naturală sunt categorii diferite de materiale cu proprietăți, caracteristici variate, cum ar fi, de exemplu, dantela și catifeaua. Moda este design, culoare, tehnică, iar blana naturală și pielea încă sunt un material de bază, cu ele poți face lucruri clasice, dar și în trend.

Cojoc modern, model supradimensionat, din blana miel, Vesa
Cojoc modern, model supradimensionat, din blana miel, Vesa
Haina de blană naturală versus artificială. Haina scurta de blana de miel, bej, cu revere decupate, fermuar, Vesa
Haina scurta de blana de miel, bej, cu revere decupate, fermuar, Vesa
Jachetă din blană de miel reversibilă, bej, gluga, Vesa
Jachetă din blană de miel reversibilă, bej, gluga, Vesa
Cojoc din blana miel, negru, Vesa

Haina de blană naturală versus artificială.  Până la urmă cine are dreptate: iubitorii de blană naturală sau iubitorii de blană artificială? Care dăunează cel mai mult mediului și care cel mai puțin?  Ce este mai etic, mai sustenabil- haina de blană naturală sau haina de blană artificială?

Faptul că blana este un material „natural” este principalul argument al fanilor ei, totuși se pare că are un impact foarte mare asupra mediului. Cum dintre două rele o alegem pe cea mai mică, în acest caz eu aleg blana artificială. Cu toate astea, am în garderobă un cojocel de miel, haine umplute cu puf de gâscă, bluze, rochii din mătase, pulovere de lână și o grămadă de perechi de încălțăminte din piele, Cum explic asta? Înțeleg să protejăm animalele, să transmitem mesajul puternic că purtarea blănii naturale nu este o opțiune, că există alternative minunate, dar aș vrea să fim consecvenți până la capăt. Atâta timp cât consum carne, nu pot să înfierez purtarea de blănuri si piei de animale domestice, care sunt de fapt produse secundare. Pielea, blana animalelor care sunt sacrificate pentru consumul de carne capătă o nouă viață prin prelucrarea pentru industria confecțiilor. Altfel ar fi considerate deșeuri și ar trebui eliminate sau lăsate să se biodegradeze, fapt care ar crește poluarea și consumul de materii prime.

Problema constă în lipsa de conștientizare.  Sustenabilitatea în lumea modei implică integrarea tuturor aspectelor economice, ecologice și sociale. Fiecare sunt factori dinamici care interacționează și se influențează reciproc. În general, industria textilă este una dintre cele mai mari responsabile pentru poluare. Acest lucru se datorează cantității mari de substanțe chimice și reactivi care generează deșeuri toxice. Trebuie să fim mai uniți când vine vorba de consum responsabil, indferent că este vorba de noile materiale de aceeași calitate ca blana tradițională sau de slow fashion. Mai este mult de parcurs pentru ca noi  să îmbrățișăm o modă lipsită de materii prime provenite de la animale (nu mă refer doar de blană, ci la mătase, lâna). Eu credeam n-o să apuc să văd așa ceva, dar văd că tot mai mulți retaileri mari, printre care și Asos,  nu mai comercializează articole ce conțin pene, puf, mătase naturală, cașmir, lână. Micile schimbări duc la conștientizarea progresivă a consumatorului și a industriei, dar aș dori-o în niște limite.  Nu cred în ducerea ei la extrem pentru că îmi plac geaca, pantofii mei de piele sau puloverele cu lână și cașmir și nu cred că aș fi fericită într-o lume care le exclude. 

 

Haina de blană naturală versus artificială. Avem capacitatea de a gândi pe termen lung, așa că gândește-te la tot ce presupune fiecare decizie a ta și alege ceea ce este relevant pentru tine.  În final, cumpărătorul dictează cererea, așa că totul depinde de noi. 

This Post Has 11 Comments

 1. Rokolla

  Eu prefer blana artificiala. Nu pot sa spun ca ma invart eu in cercuri prea inalte asa ca acest aspect este exact ceea ce am eu nevoie. In plus, si pretul este incomparabil mai mic si sunt multumita de modelelele disponibile pe piata

 2. Ruxandra

  Întotdeauna o să aleg variantele din blană artificială și din piele sintetică.
  Sunt o alegere mult mai bună și etică.

 3. Lucia Mihaela Curea

  O blana naturala va arata intotdeauna impecabil si da o nota de eleganta aparte tinutei.
  O blana artificiala este usor de asortat si disponibila in mai multe culori.

 4. Marin Mirela

  Îmi plac ambele variante și am în garderoba mea și una și alta.
  Cea din blană naturală este mult mai elegantă, o port în anumite ocazii,în niciun caz la cumpărături. Cele artificiale sunt mai ușor de purtat, mai puțin pretențioase. Știu, sunt conștientă, susțin tot ce ține de eco și sustenabilitate, dar să nu uităm că mai sunt și cicluri necesare în natură.
  Felicitări pentru abordare!

 5. Ioana S. Pavel

  Mie tot blana și pielea naturală îmi plac, dar măcar nu le mai cumpăr noi, ci sh, ca să reciclez.

 6. Mihaela

  Eu nu prea port haine de blana dar atunci cand o fac prefer blana artificiala.

 7. Simona

  Eu nu am de blana, insa nu as refuza daca este un model care chiar imi place si tine de cald. O singura investitie cred ca este ok si uneori necesara.

 8. Adriana Ivan

  Eu nu am am o haină de blană… Doar un bolero micuț din blană artificială.

 9. carmen alexa

  Foarte interesanta expunerea subiectului si implicit a dilemei fahion ce duce spre etica. O astfel de informare inainte de luarea unei decizii cred ca este cea mai buna decizie 🙂

 10. Kamy

  Am vazut cateva modele alese de tine care sunt absolut superbe. Din pacate nu prea am mai purtat genul asta de piese vestimentare pentru ca am iesit tot mai putin in ultimul timp

Lasă un răspuns