You are currently viewing Moda durabila si moda etica

Moda durabila si moda etica

Exista o noua tendinta a modei numita Slow Fashion, care este opusul modei rapide sau Fast Fashion, care consta in cumpararea produselor care au o viata si o utilizare mai mare de un sezon. Despre ambele am vorbit, pe larg, in articolul Fast Fashion  versus Slow Fashion. Slow Fashion merge mana in mana cu minimalismul si filosofia lui Marie Kondo, guru-ul ordinii japoneze, care spune: „Păstrați doar lucrurile care vă inspiră fericirea”. Slow Fashion acopera doua feluri de concepte de moda: moda durabila si moda etica. Ce inseamna fiecare?

Moda durabila

Moda durabila nu se limitează doar la producerea articolelor de imbracaminte, ci se preocupa de intregul proces, luand in considerare toate aspectele legate de proiectarea si fabricarea hainelor.

Moda durabila se refera la practicarea unor metode care implica mediul, astfel ca ea este:

  • La cerere si personalizata.
  • Verde.
  • De o calitate ridicata si design atemporal.
  • Corecta si etica.
  • Se ocupa cu reparatii, refolosire, reciclare.
  • Second hand si vintage.
In Romania s-a lansat o astfel de destinatie pentru moda sustenabila- Glami.eco

Moda etica

Moda etica se refera la proiectarea si fabricarea articolelor de imbracaminte si incaltaminte folosind un proces care tine la comunitati, oameni si animale, reducand in acelasi timp impactul asupra mediului. Ea acopera  conditiile de munca din unitatile de productie, lipsa exploatarii lucratorilor, comertul echitabil, productia ecologica de produse, constientizarea impactului asupra mediului si bunastarea animalelor excluzand testarea pe ele.

Moda etica versus Moda durabila

La prima vedere, moda etica si durabila pot parea acelasi lucru, dar adevarul este ca ele sunt destul de diferite una fata de cealalta. Intentia este similara, dar conceptul este diferit.

Diferite marci au abordari distincte. Un produs care este fabricat etic nu este intotdeauna sustenabil, iar o marca care produce produse durabile, nu intotdeauna face acest lucru in mod etic. Un brand de moda poate fi etic in raport cu drepturile omului, dar nu este durabil in alegerea tesaturilor si a practicilor de mediu. Reversul, un brand poate promova moda durabila, dar ignora complet drepturile omului si cele ale animalelor.

Concluzie

Slow Fashion, moda etica si moda durabila sunt fete diferite ale aceleiasi monede. Pe cealalta fata se regaseste Fast Fashion. Moda durabila vorbeste despre protejarea mediului inconjurator si utilizarea materiilor prime ecologice, moda etica evidentiaza necesitatea apararii drepturilor omului si a animalelor. 

This Post Has 29 Comments

  1. Am observat aceasta tendinta la branduri de cosmetice, ma bucur sa vad ca se regaseste si in moda.

  2. Carmen

    De când a început pandemia, tot fac curat în casă și implicit în dressing. Am donat o mulțime de lucruri, încerc să păstrez ce mă face fericită. Dar tot sunt multe. 🙂

  3. Ruxandra

    De mulți ani sunt atentă la ceea ce cumpăr. Am grijă să fie branduri ok care nu exploatează oamenii și aleg doar variantele care nu sunt de la animale.

  4. Dana Lionte

    Chiar nu știam despre aceste concepte referitor la moda, foarte interesant. Niciodată nu mi a plăcut pielea sau lâna sau orice alt material de origine animala pentru haine. Și nici pentru încălțăminte.

  5. Adriana Ivan

    Ce concepte interesante. Foarte multe lucruri noi am aflat din articolul tău.

  6. Ana

    Foarte interesante informatiile din articol! Eu incerc oricum sa cumpar cat mai putin si sa imi placa mai mult ce am deja.

  7. Paula Caraman

    Nu prea sunt pasionata de moda, insa informatiile oferite sunt foarte interesante. Nu stiam aceste aspecte.

  8. Gabriela

    Nu stiam diferența dintre acestea 🙈 Iti mulțumesc tare pentru informații 😍😍😍

  9. Rokolla

    Nu stiam de aceste tendinte si ma bucur sa le descopar in acest articol

Lasă un răspuns