You are currently viewing Fast Fashion si Slow Fashion

Fast Fashion si Slow Fashion

Pe masura ce se pune mai mult accent pe protejarea mediului, pe ducerea unei vieti sanatoase, in industria modei, au aparut noi concepte. De la Fast Fashion s-a trecut la Slow Fashion,  ca apoi sa se ajunga  la moda durabila si la cea  etica.  Acesti termeni au devenit destul de frecventi in conversatii. Dar ce inseamna fiecare ? Ce este Fast Fashion si Slow Fashion?

Fast Fashion

Acest tip de moda se caracterizeaza prin producerea si vanzarea de articole de imbracaminte ieftine, obtinute crescand viteza de proiectare, productie, aprovizionare a  magazinelor si reducerea timpilor de livrare dintre culturi catre fabricile de textile si apoi catre cele de confectii.  Pe acest tip de moda o defineste viteza si  viziunea diferita asupra lumii. Obiectivul sau este o crestere economica sustinuta. 

Suntem vanatori de noutati, intram in magazine si vrem noutatile. Pentru a ne satisface voracitatea consumerista, brandurile au inventat fast moda astfel incat sa putem intra la fiecare doua saptamani in magazine si sa gasim alte produse pe raft. Vrem sa platim putin si sa avem mult, asa ca hainele au o calitate din ce in ce calitate mai slaba, dureaza mai putin, cateva spalari, nu mai sunt facute din texturi naturale si sunt tesute, cusute in tari indepartate.

Beneficiile? Mai multe haine, mai multe tendinte si totul mult mai ieftin.

Repercusiunile? O voracitate a cererii de resurse materiale si forta de munca ieftina, hiperconcurenta, conditii improprii de muncă si un impact major asupra mediului.

Slow Fashion

Moda lenta este adesea vazuta ca o alternativa la moda rapida, moda destul de criticata, pe scara larga, pentru impactul sau asupra mediului. Acest model, slow fashion, cuprinde tot ceea ce este durabil, ecologic, etic si verde. Ea implicao schimbare de paradigma. Daca ar trebui ca doar printr-un cuvant sa fie definita aceasta moda, atunci el ar fi echilibru. Se poate aplica aceasta filozofie garderobei noastre? Cum a aparut aceasta idee si despre ce este vorba?

Slow Fashion necesita o schimbare a infrastructurii si o productie mai mica de articole. Ea reprezinta o ruptura fata de practicile actuale din industrie, datorita valorilor si obiectivelor diferite care nu mai sunt bazate pe crestere.

Termenul de slow moda a fost inventat in 2008 de catre cercetatorul,  profesorul si activistul de design si moda Kate Fletcher in contextul aparitiei fast fashionului. Ea promoveaza cultura si valorile „lentorii”” in moda, care urmareste reducerea amprentei de carbon, sprijina salarizarea corecta, conditii bune de lucru, economisirea apei, reducerea expunerii la substante chimice, reducerea deseurilor in procesul de productie, etc

Obiectivul din spatele slow fashion este de a reduce consumismul, acordand mai multa atentie modului in care sunt construite hainele, cu accent asupra protejarii mediului. Aceasta schimbare de paradigma  pune la indoiala actualul sistem de moda si promoveaza alte valori precum: calitatea inaintea cantitatii, alte modele de afaceri ce implica respect si constientizarea impactului acestei industrii asupra mediului si comunitatilor. 

Pe scurt, Slow Fashion cuprinde :

  • Cumpararea de la branduri mici, eventual autohtone
  • Cumpararea de haine vintage.
  • Proiectarea si refolosirea hainelor vechi
  • Cumpararea de articole de îmbracaminte „de lunga durata”
  • Confecționarea de haine si accesorii acasa
  • Favorizeaza productia locala.

Exemple de afaceri bazate pe Slow Fashion in Romania: Slow Fashion, Fereya . Daca mai stii altele, te rog, ajuta-ma sa intocmesc o lista completa cu ele.

Concluzie

Fast Fashion si Slow Fashion sunt cele doua fete ale monedei modei si se exclud una pe cealalta. Modelul dominant de astazi este cel de Fast Fashion care genereaza un puternic impact negativ la nivel social si al mediului. Dimpotriva, conceptul de Slow Fashion este o alternativa responsabila din punct de vedere social si ecologic. 

This Post Has 29 Comments

  1. Alexa

    Ce interesant 🙂 nici nu știam ca exista aceste doua tipuri de moda 🙂 cel mai bine ar fi sa ne îndreptăm cu toții către a doua varianta 🙂 și sa încercăm sa schimbam ceva 🙂

  2. Dana Lionte

    Nu cunoașteam aceste lucruri legate de haine. Cu siguranță fast fashion e preferata multor dintre noi, din varii motive.

  3. Ana

    In adolescenta imi placea sa fiu in „trend” si sa am mereu hainele cele mai noi, dar acum stiu deja cu ce haine imi sta bine si le cumpar doar pe cele din materiale durabile. Plus ca nu mai simt nevoia sa cumpar haine, fac destul de rar shopping.

    1. Ana Maria B

      Inainte îmi plăcea și mie sa fiu la moda, acum însă prefer sa-mi placa mie și sa se potrivească.
      Uite ca nu știam atât de multe despre acest subiect.

  4. ZANFIR Anamaria

    Nu stiam deloc de aceste lucruri. Ma bucur ca exista astfel de concepte despre moda.

  5. Beauty With Camy

    Cu siguranță nu aveam de unde sa stiu aceste informații, bine ca ai scris tu. 💖

  6. Pulbere de stele

    Cred ca fara sa stiu eu sunt o adepta a modei slow fashion, cel putin in anumite privinte. Nu am fost niciodata de acord sa ma iau dupa moda, mie asta mi se pare lipsa de personalitate. Mi-am creat un stil al meu. E slow fashion, fara indoiala!

  7. Ivan Adriana

    Conceptul de Slow Fashion mi se pare interesant. Foarte fain articolul acesta.

  8. Diana Matusa

    Foarte util articolul – de mai bine de 2 ani încerc sa aplic și în viața mea tot ce înseamnă Slow Fashion

  9. Catalina Coman

    De ceva timp am aflat si eu de slow fashion.Eu aleg haine care sa mi se potriveasca, indiferent ca sunt sau nu la moda.

  10. Simona

    Nu tin mortis sa fiu la moda, ma imbrac cu ce imi place. Cu toate acestea incerc sa port haine care sa reziste cat mai mult timp.

  11. Rokolla

    Am aflat niste lucruri no ide la tine. Trebuie sa recunosc ca nici termenul de slow fashion nu-mi era tocmai familiar

  12. Marin Mirela

    Categoric sunt o iubitoare de slow fashion! De când mă știu am iubit modelele care m-au reprezentat, nu cele de serie.
    Mai bine mai rar, dar ceva diferit, din materiale naturale, vopsite manual…etc.
    Felicitări pentru articol!

  13. Carmen Oprea

    Foarte frumos articol! Multumim mult, am aflat cate ceva, eu nu prea sunt asa priceputa la moda!

  14. cudrag.cristina

    Nu stiam foarte in detaliu definitiile celor doua, desi am mai auzit de slow fashion si mai ales de fast fashion.
    Sincer, nici materialul nu mai este la multe cum era. O pereche de blugi buni nu tine cum tinea cele din copilarie..

Lasă un răspuns