You are currently viewing Pantofi de alergare. Caracteristici

Pantofi de alergare. Caracteristici

Te-ai hotarat sa incepi sa alergi, crezi că iți pui un trening, o pereche oarecare de incaltari sport si gata ai iesit la alergat?  Total greșit! Îți riști sănătatea articulară, musculară și neuronală datorită faptului că nu ai un echipament conform cu activitatea. Pantofii sunt cel mai important element pentru a alerga. Trebuie să ai în vedere că toată greutatea corpului tău și forțele implicate în mișcare acționează asupra picioarelor tale. Dacă nu ai pantofii de alergat potriviți riști producerea de leziuni care te-ar putea forța să renunți la a face mișcare, cel puțin un timp. Pantofii de alergat potriviși sunt importanți, chiar și pentru incepători. Dacă intenționezi să faci mai mult decât jogging în sala de sport, ar trebui să investești în niște  pantofi de alergare corespunzători.  E posibil ca pantofii sport în care intenționai să alergi să-i fi ales datorită culorii, designului sau pentru că ți s-au părut cool. Da, sunt potriviți integrării în outfituri casual, dar nu și la alergare.

Ori de câte ori începi să faci un sport, ai nevoie de diverse  elemente pentru a-l practica și de un echipament special ca să nu te rănești. Unul dintre cele mai importante elemente căruia trebuie să-i acordăm atenție maximă sunt pantofii sport, deoarece picioarele trebuie să se simtă confortabil și în siguranță. Găsirea pantofilor de alergare care se potrivesc perfect picioarelor fiecăruia nu este o sarcină ușoară. De fapt, este de obicei prima întrebare care apare atunci când decidem să începem să alergăm.

Încălțăminte Alergare Adidas Duramo Sl K GV9819 Halo Mint Cloud White Screaming Pink
Încălțăminte Alergare Adidas Duramo Sl K GV9819 Halo Mint Cloud White Screaming Pink
Încălțăminte Alergare Adidas Runfalcon 2.0 K FY9497 Halo Silver Super Pop Grey Three
Echipament de alergare pentru incepatori Încălțăminte Alergare Trail Running Evadict Roz Damă
Încălțăminte Alergare Trail Running Evadict Roz Damă
Pantofi SALOMON Alphacross 3 W 416000 20 W0 Wrought IronMetal Sun Kiss
Încălțăminte SALOMON Alphacross 3 W 416000 20 W0 Wrought IronMetal Sun Kiss

Primul lucru de care trebuie sa tii cont în a-ți alege pantofii de alergat este viabilitatea economica sau cat esti dispus sa platesti pentru ei. De acolo va trebui să cunoști caracteristicile și particularitățile fiecărui pantof pentru a ști dacă se adaptează sau nu condițiilor tale. Nu toți pantofii de alergare  vor îndeplini cerințele tale. În continuare găsești cele mai importante caracteristici ale pantofilor de alergare.

Încălțăminte jogging Run Kalenji Cushion Portocaliu Damă
Încălțăminte jogging Run Kalenji Cushion Portocaliu Damă
Încălțăminte alergare jogging Asics Gel Windhawk Damă
Încălțăminte alergare jogging Asics Gel Windhawk Damă
Echipament de alergare pentru incepatori Încălțăminte Jogging Run Run Active Kalenji Grip Gri-Corai Damă
Încălțăminte Jogging Run Run Active Kalenji Grip Gri-Corai Damă
Echipament de alergare pentru incepatori Încălțăminte Alergare Trail Running Evadict Roz Damă
Încălțăminte Alergare Trail Running Evadict Roz Damă

Caracteristici  pantofi de alergare

Amortizare

De ce ai nevoie de pantofi speciali de alergat? Alergarea este un sport de mare impact. Cu excepția cazului în care picioarele sunt bine amortizate cu pantofi din materiale care absorb șocul, impactul repetat asupra lor poate duce la răniri. Comparând corpul uman cu o mașină, se poate spune că picioarele sunt roțile, iar pantofii sport sunt anvelopele care preiau forțele primite descendent, de la corp, coloană, șold, genunchi și de jos în sus forțele răspuns al interacțiunii cu solul.  În alergare forța de impact a piciorului cu solul este de până la trei ori mai mare decât greutatea corpului. Amortizarea corectă a pantofilor de alergare va preveni apariția rănilor.  Cu cât cântărim mai mult, cu atât va fi necesară mai multă amortizare .

Motive pentru care ar trebui să cumpărăm pantofi cu amortizare bună:

 • Oferă confort permițând parcurgerea a mai mulți kilometri fără a suferi disconfort.
 • Protejează picioarele de răni cauzate de impactul cu suprafețele dure.
 • Generează un retur de energie dănd senzația de propulsie pentru alergător.
 • Fac posibilă alergarea pe mai multe tipuri de teren.
Nike - Pantofi Joyride Dual Run
Nike - Pantofi Joyride Dual Run
Echipament de alergare pentru incepatori Încălțăminte Alergare Trail Running Evadict Roz Damă
Încălțăminte Alergare Trail Running Evadict Roz Damă
New Balance 1080 V11

Fresh Foam 1080 V11 se remarcă prin amortizare  oferind o senzație de confort și o propulsie excelentă în alergare. Sunt pantofi de alergare foarte versatili,  opțiunea neutră și vârful de gamă de amortizare de la New Balance Running. Se potrivesc alergătorilor de orice nivel indiferent de tehnică. Ideali pentru alergătorii care cântăresc mai mult de 70 kg. Partea superioară este realizată din plasă tehnică Hypoknit care realizează combinația perfectă de susținere și flexibilitate. Are perforatii care favorizeaza circulatia aerului, obtinand o mare respirabilitate. Designul asemănător unei șosete se potrivește perfect piciorului și limitează frecarea. Talpă intermediară Fresh Foam X absoarbe șocurile foarte eficient, protejând articulațiile.  Talpa exterioară din cauciuc injectat combină rezistența mare la abraziune și o aderență puternică

Stabilitate și amprentă

Un alt aspect important pentru alergători este tendința naturală a piciorului de a se roti spre interior după impactul călcâiului cu solul. Aceasta este un mecanism natural de amortizare care absoarbe forța loviturii în călcâi și o disipă în picior. Este important ca pantofii de alergare să ofere sprijinul necesar pentru a reduce orice mișcare excesivă de rotație. Pantofii care dețin controlul mișcării sunt cei mai rigizi și sunt proiectați pentru a oferi mai multă stabilitate, dar și pentru a ajuta la prevenirea rotirii prea mari a piciorului în interior. 

Pantoful de alergare va depinde de tipul de amprenta pe care o ai. Ea poate fi normală, de pronator sau de supinator. Ideal ar fi să cumpărăm pantofii dintr-un magazin specializat, să explicăm vânzătorului activitatea noastră și să-l lăsăm să ne sfătuiască. În cazul în care ai o îndoială cu privire la modul de călcare, este recomandat să efectuezi un studiu al amprentei la un podolog. El va oferi liniile directoare ale tipului de pantof de cumpărat. Va stabili nu doar tipul de amprentă, ci va analiza și modul în care afectează coloana și genunchii, dând sfaturi utile. Putem și singuri să stabilim tipul de amprentă, într-un mod empiric, acasa. Ne umezinm talpile și călcâm pe o coala de hartie. Daca greutatea corpului este distribuită uniform pe talpa piciorului, imaginea amprentei reflectă sprijinul în față, în călcâi și în mijloc. Dacă imaginea piciorului reflectă susținerea în față și în călcâi, iar în mijloc cu greu se vede o amprentă, atunci piciorul este arcuit înalt- Supinator. Acest lucru indică faptul că la fiecare pas există un impact puternic asupra coloanei vertebrale, existând foarte puțină suprafață de contact cu solul. Dacă imaginea piciorului reflectă întreaga silueta a piciorului, există tendința de platfus- Pronator. Acest lucru indică că la fiecare pas glezna tinde să se încline spre interior și există riscul de leziuni ale ei și ale genunchiului. Pronația este primul sistem de amortizare pe care corpul nostru îl folosește atunci când alergă.

Pantofi sport femei Under Armour UA HOVR Machina, Mov
Pantofi sport femei Under Armour UA HOVR Machina, Mov
Pantofi SALOMON Alphacross 3 W 416000 20 W0 Wrought IronMetal Sun Kiss
Încălțăminte SALOMON Alphacross 3 W 416000 20 W0 Wrought IronMetal Sun Kiss
Adidas Solar Glide 3 ST
Adidas Solar Glide 3 ST

Cu Adidas Solar Glide 3 ST vei parcurge mulți kilometri, deoarece sunt stabili și au o bună amortizare. ST înseamnă stabilitate, sunt pantofi de alergare care te ajută să eviți pronația.  Acești pantofi sunt foarte versatili, se vor potrivi tuturor alergătorilor  (indiferent de greutatea lor) și pot fi folosiți pentru parcurgerea a tot felul de distanțe. Solar Glide 3 se bazează și pe materiale cu tehnologie aerospațială. Partea superioară este alcătuită din plasă respirabilă, cu întăriri cusute -Tailored Fiber Placement, care oferă un sprijin mai mare în zonele cheie. Stabilizatorul de la călcâi- Fitcounter oferă un sprijin mai mare și o mai bună ajustare a pantofului pe picior. Talpa intermediară cu tehnologie Boost oferă o revenire incredibilă a energiei.
Talpa exterioara -Continental din cauciuc are un fel de crampoane care sunt colorate in functie de densitatea lor. Sinele de propulsie sunt menite să ghideze pasul alergătorului pentru a oferi stabilitate, chiar dacă este un pantof destinat alergătorilor neutri. Cauciucul premium Continental oferă multă aderență atât pe drumurile uscate, cât și pe cele umede. 

Flexibilitate

Pantofii de alergare trebuie să aibă o talpă flexibilă pentru a permite piciorului să-și facă mișcarea naturală atunci când aleargă. In acest fel se reduce efortul depus. Talpa pantofului de alergare trebuie să fie flexibilă, astfel încât să nu existe riscul provocării unei entorse. 

Adidas UltraBoost 20 1
Adidas UltraBoost 20
A didas a lansat UltraBoost 21 în care cusăturile au o tehnologie care captează mișcările pentru a nu  răni. Ei și-au propus să exploreze viitorul performanței sportive, iar Boost, emblematica spumă pentru talpa intermediară prezentată în Ultraboost 20, a fost studiată de oamenii de știință în microgravitație, la Laboratorul Național al Stației Spațiale Internaționale. Fiecare element de design al Ultraboost 21 servește unui scop specific, similar construcției unei navete spațiale.
Caracteristici cheie: Ultraboost 21 are  noua tehnologie Adidas LEP (Linera Energy Push), care mărește rigiditatea pantofului pentru un control mai bun al flexiei,  o parte superioară Primeknit avansată cu tehnologie Tailored Fiber Placement, o talpă intermediară Boost optimizată- are cu 6% mai mult material Boost pentru o moliciune mai mare și o revenire a energiei la alergare.-, o talpă Stretchweb și o construcție Torsion Spring pentru un suport sporit. Partea superioară Primeknit de înaltă performanță a Ultraboost 20, cu tehnologia Tailored Fiber Placement (TFP), este cusută și construită cu precizie. Adidașii de alergare încorporează, de asemenea, o talpă intermediară Boost pentru un retur de energie de neegalat, în timp ce un cadru 3D pentru călcâi sprijină călcâiul și îl fixează pe loc, oferind în cele din urmă atât adaptabilitate, cât și suport. De asemenea, reduce presiunea  pe tendonul lui Ahile. Un fapt extrem de  interesant este că acești pantofi au cel puțin 50% material reciclat obținut din ocean, pentru a respecta angajamentul față de mediu.
Încălțăminte Alergare Nike Revolution 5 BQ3207 010 Ghost Summit White
ÎÎncălțăminte Alergare Nike Revolution 5 BQ3207 010 Ghost Summit White
Pantofi pentru alergare Gel-Lyte, Asics, dama
Pantofi pentru alergare Gel-Lyte, Asics, dama

Confort

Înainte de a cumpăra orice pantofi de alergat, asigură-te că îți protejează degetele și că nu te rănesc.

Greutate

Greutatea pantofului de alergat este o caracteristică importantă în alegerea lor. Pantofii ușori vor face fiecare pas mai confortabil, dar cu cât sunt mai ușori, cu atât vor avea mai puțină amortizare. Trebuie să încerci să găsești echilibrul între greutate și amortizare. Dacă vrei să prinzi viteză și să începi să te antrenezi, ar trebui să iei o pereche de pantofi cu amortizare și susținere. Pantofii foarte ușori sunt proiectați pentru viteză. Ei au căptușeală și suport de bază și sunt folosiți pentru curse de mare viteză. 

Respirabilitate

Odată cu începerea alergării, după ce am depus doar puțin efort, picioarele se vor încălzi, așa că trebuie să ne asiguăm că pantoful este conceput din materiale care asigură o respirabilitate maximă și astfel să evităm acea senzație incomodă de umiditate și de picioare transpirate.

Suprafata de rulare

Există diferite tipuri de încălțăminte pentru diferitele suprafețe de alergare. In functie de el vei un tip de pantof de alergare pentru asfalt, zgură, teren accidentat sau tartan. Pentru un alergător  pe asfalt, amortizarea este foarte importantă. Dar dacă alergi pe suprafețe neuniforme,  vei avea nevoie de pantofi care să nu permită rotirea piciorului. Se numesc pantofi de control al torsiunii. Pe piste de alergare pentru viteză vei avea nevoie de o pereche de pantofi cu un fel de crampoane pentru a preveni alunecarea.

Concluzii

Când cumperi pantofi de alergat, nu te lăsa influențat de cele modă, acordă mai multă atenție modului în care funcționează decât modului în care arată. Există multe tipuri de pantofi pentru persoanele cu diferite tipuri de picior și stiluri de alergare. Pantoful de alergat trebuie să ți se potrivească ție și terenului pe care vei alerga. Fără pantofii potriviti pentru alergare, articulațiile vor suferi și riscăm să suferim diverse răniri. Pe măsură ce alergăm ni se umflă picioarele, așa că ar trebui să cumperi unii cu o jumătate de număr mai mari. Pe langa cunoasterea caracteristicilor fiecarui pantof de alergare, ar fi bine sa-i probezi inainte de a-i cumpara. Abia atunci vei ști sigur dacă ți se potrivesc sau nu.

Spor la alergat!

Pantofi din plasa pentru alergare Pace Trespas, barbati
Pantofi din plasa pentru alergare Pace Trespas, barbati
Încălțăminte New Balance gri
Încălțăminte Alergare barbati Nike Air Zoom Pegasus 38 Ka DD1827 001 Black Lime Glow Racer Blue
Încălțăminte Alergare barbati Nike Air Zoom Pegasus 38 Ka DD1827 001 Black Lime Glow Racer Blue
Încălțăminte Alergare barbati Adidas Runfalcon 2.0 Tr FZ3577 Cblack Silvmt Gresix

This Post Has 13 Comments

 1. Denisa

  Imi plac pantofii sport pentru alergat ca sunt usori. Am si eu o pereche tare faina.

 2. Ruxandra

  E important să ne alegem încălțămintea potrivită în funcție de activități.

 3. Mihaela

  Eu imi cumpar mereu pantofi de alergare chiar daca nu pot sa alerg, dar ador confortul lor.

 4. Bratu Gabriela

  pantofii sport sunt must have pentru alergare, e foarte important sa fie usori si blanzi cu articulatiile

 5. Oana

  Foarte interesant acest articol cu multe optiuni din care sa poti alege o pereche potrivita pentru alergare.

 6. Adriana Ivan

  Pantofii de alergare sunt un must have pentru iubitorii de sporturi.

 7. Ana

  Multe informatii interesante! Este important sa avem perechea de incaltaminte potrivita.

 8. Marin Mirela

  Chiar dacă nu alerg, folosesc pantofi sport pentru confortul și comoditatea lor.
  Am aflat foarte multe informații din articolul tău care îmi vor fi de ajutor.
  Mulțumesc!

 9. Lucia Mihaela Curea

  I-am ales pe ai mei cu mare atentie si a fost o buna alegere.

 10. Catalina Coman

  Nu alerg eu ce-i drept, dar unele perechi de pantofi sport alese de tine mi-ar placea tare mult.

 11. Georgiana Albu

  Eu am putine incaltari sport, insa prefer sa le iau pe cele mai confortabile.

 12. Rokolla

  Si eu sunt de parere ca trebuie sa folosesti incaltaminte potrivita pentru orice fel de activitate pentru ca te ajuta si iti poate usura mult munca

Lasă un răspuns